Onderlijn voor karpervissen

Dit artikel is echt voor de beginnende karpervisser. Iedereen die al is gaan karpervissen weet wel hoe je een onderlijntje moet maken of gebruiken bij het karpervissen.

 

De onderlijn zelf.

 

Op deze foto kan je al zien hoe de onderlijn er moet uitzien.

onderlijn karpervissen

Om te beginnen raden wij aan om een setje onderlijnen apart te kopen. Deze onderlijnen zijn speciaal gevlochten en super sterk om grote karpers te kunnen bovenhalen. Zoals je kan zien zit het aas ( de boeillie ) achter de haak. Achteraan zit nog extra touw in de vorm van een lus. Je kan vervolgens de boillie nemen, een gat in prikken en via een boillie tang het lusje door de boillie te trekken. Vervolgens kan je met een boillie stopper de boillie vastzetten op de lijn.

 

Wat nog belangrijk is om dus ook lood aan je lijn te bevestigen en deze hang je boven je onderlijn. Zorg ervoor dat het lood kan bewegen, vandaar dat ik voorstander ben van lood met een gat door zodat je de bovenlijn door het lood kan houden.

 

Door deze setup vangt de karper zichzelf. Karpers zuigen de boillie naar binnen en gaan vervolgens zwemmen. Door de korte onderlijn trekt de karper snel het lood mee en haakt hij zichzelf. Let altijd goed op dat je jouw lijn open zet, anders heb je een grote kans dat je lijn mee het water wordt ingetrokken.

 

Welke soort boillie kiezen?

 

Een goede boillie smaak kiezen kan het verschil maken tussen regelmatig karpers vangen en heel weinig karpers vangen. Moet eerlijk bekennen dat ik nog maar een beginnende karpervisser ben en dat het voor mij nog te vroeg is om te zeggen wat goede en minder goede boillies zijn. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten smaken dat het jaren kan duren voor ik alle soorten zou geprobeerd hebben. Ik heb eens van een vriend met een soort aardbei smaak gevist, maar daar heb ik geen beet mee gehad. Toen ik zelf een doosje boillies in de winkel ging kopen waren er veel verschillende soorten. Echter was er maar 1 smaak waarvan ik weet dat het wel nog eens vaak wordt gebruikt om lokaas mee te maken en dat waren tijgernoten. Heb mij daarvan een doosje gekocht en heb daarmee al elke keer minstens 2 karpers mee gevangen. Wetende dat ik met 2 karperlijnen met boillies vis en 1 gewone lijn met lokvoer.

 

Vissen met boillies is dus ook zonder lokvoer. Wat je wel kan doen om je kansen wat te vergroten is rond je lijn extra boillies te werpen. Lig je ver, dan kan je zeker gebruik maken van een katapult.

 

Heb jijzelf veel ervaring met het vissen met boillies? Laat ons gerust weten welke smaken jij allemaal koopt en waarvan je tevreden bent. Wij zullen deze zeker met veel plezier eens uittesten. Laat gerust hieronder een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *