De hamputten

De Hamputten

De hamputten in Waasmunster worden ook wel eens Molsbroek genoemd. De reden hiervan is dat het 2 wateren zijn die vlak naast elkaar liggen waarvan het bekendste deel de naam Molsbroek heeft gekregen. Echter is dit privéterrein van een zeilclub waar dus niet mag gevist worden. In het andere deel kan je de Hamputten vinden waar wel gevist mag worden. 

De hamputten waren altijd een openbaar water, maar sinds 2019 is hier heel wat veranderd. Europa legt aan al zijn landen op hoeveel natuurgebied er moet zijn per land en men wou van de Hamputten natuurgebied maken waar niet meer gevist mag worden. Na lang onderhandelen is er gelukkig een besluit genomen waarbij er wel nog gevist mag worden, maar er zijn wel wat extra regels voordat je er mag vissen. Lees deze dus grondig voor zodat je niet voor problemen komt te staan.

Het totale gebied heeft een oppervlakte van 80 hectare. Met dat de hamputten +- even groot zijn als Molsbroek zelf hebben de hamputten dus een oppervlakte van +- 40 hectare. Het is een prachtig water welke enorm klaar is evenals dieptes haalt tot 12 meter. Ideaal voor karpervissers die houden van een uitdaging en harde runs.

Karpervissen op de Hamputten.

Er zijn heel wat karpervissers actief in en rond de Hamputten. Wijzelf zijn er ook al gaan vissen maar tot nu toe zijn er bij ons nog geen karpers boven gekomen. Van locals hadden we al gehoord dat het een zeer hard water geworden is en dat er velen het weekend doorkomen zonder 1 enkele biep. Het is wel geweten dat er een enorm mooi bestand van vele 20kg+ karpers op dit water zitten, maar locals denken dat een groot deel van dit bestand al verdwenen zijn op dit water. Met dat het een groot water is met vele diepteverschillen zou een goede dieptemeter zeer handig zijn. Echter door de regels mag er nooit een voerboot op het water en met een boot mag enkel tijdens bepaalde periodes. De rest van het jaar zal je het dus al werpend moeten gaan doen wat het er zeker niet makkelijker op maakt. Op dit water zouden heel wat mooie spiegel en schubkarpers zitten. Ook zitten er enkele hele grote meervallen en heel wat roofvis op de Hamputten. Baarzen en snoeken zie je langs alle kanten jagen.

Adres de Hamputten.

 

Hamstraat 1
9250 Waasmunster
België

Je kan met de wagen aan jouw stek staan.

Reglement op de Hamputten.

Zoals je al kon lezen zijn er heel wat regels bijgekomen voor te vissen op de Hamputten. Hieronder kan je alle regels vinden. Hou hier zeker rekening mee, want er is actief controle op dit water!

 • De hamputten vallen onder alle regels van de riviervisserij. Echter komen er nog enkele extra punten bij.
 • Het is enkel toegestaan om te vissen op de aangegeven plaatsen. Er staan plakken rondom het water waar dit staat aangegeven of je kijkt naar de foto die wij hiervan bovenaan hebben toegevoegd.
 • Vissen is enkel toegestaan vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. 
 • Aan de oosterlijke oever is het toegestaan om te vissen vanaf 2 uur voor zonsopgang tot 2 uur na zonsondergang.
 • Nachtvissen is heel het jaar door toegestaan op de oostelijke oever, enkel wanneer je in het bezit bent van de juiste vergunning + wanneer je een toiletemmer bij hebt.
 • Een voerboot is enkel toegestaan van 1 juni tot 31 oktober.
 • Een kleine boot ( tot 2 personen ) is toegestaan van 15 juli tot 15 oktober. Enkel handmatig varen of met een elektromotor. 
 • Voederen met schietlappen of drones is verboden.
 • Je stek proper achterlaten. Alle soorten afval rondom te stek worden bestraft. 
 • Luide muziek en kunstlicht zijn verboden rondom het water.
 • Gebruik van tent is enkel toegestaan door de actieve visser.
 • Extra vergunning nodig van het water. Deze kan je vinden in het bezoekerscentrum Molsbroek op het adres Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *