Gavers – De poelaertplas

Gavers – De poelaertplas

De Gavers is een zeer mooi natuurdomein in Geraardsbergen en heeft een groot water wat de Poelaertplas heeft gekregen. Dit water heeft in België altijd zeer bekend gestaan voor een topwater voor de karpervisser. Echter is dit jammer genoeg wel verleden tijd. Dit wil niet zeggen dat er geen mooie karpers en andere vissen meer zouden zitten, deze zitten er zeker nog. Wanneer je naar de Poelaertplas in de Gavers van Geraardsbergen gaat kijken zal je heel wat vissers zien zitten en ook enkele karpervissers. De Poelaertplas zelf is 1.1km lang en 275 meter breed. De dieptes van het water kunnen tot 4.5 meter gaan met een zandbodem waar je wel wat stenen kan aantreffen. Er is vrij weinig tot geen stroming op het water evenals is het water vrij helder. 

Karpervissen op de Poelaertplas.

De Gavers in Geraardsbergen heeft een enorm mooi karperbestand met grote karpers. In het verleden is hier al een karper van 27 kilogram gevangen, maar dat is al een hele tijd geleden. Rond de jaren 2000 is er een grote vissterfte geweest in de Gavers en hierdoor zijn veel karpers gestorven. Niet zoveel later is de Dender die naast de Gavers loopt uit zijn oevers getreden en is er enorm veel extra kleine karper in de Gavers terecht gekomen. Hierdoor zijn de dikkere karpers vermagerd en zijn ze wat kleiner geworden. Maar nog steeds zijn er enorm mooie exemplaren te vinden.

Adres de Poelaertplas.

 

Kampstraat 59

9500 Geraardsbergen

Wanneer je gaat vissen op de Gavers in Geraardsbergen kan je best naar de Kampstraat 59 rijden in Geraardsbergen. Hier kom je aan een parking uit waar je jouw wagen kan parkeren. Tevens heb je nog een klein weggetje lopen langs de parking. Als je deze afrijd met de wagen kom je op een andere parking uit waar je ook kan vissen.

Vergunningen voor op de Poelaertplas - De Gavers.

Om te vissen op de Dender heb je enkel een Vlaams Visverlof nodig welke je kan vinden in elk postkantoor. Je kan deze ook online kopen ( wat trouwens iets goedkoper is ) echter heb je hiervoor wel een eID lezer nodig. Meer info hiervoor kan je hier vinden.

Bovendien is er ook nog een extra visvergunning nodig die je kan afhalen bij de receptie. Echter is de receptie aan de andere kant van het viswater en had zelf al van meerdere vissers gehoord dat het niet meer verplicht zou zijn om een visvergunning te gaan afhalen op het domein zelf ( is gratis trouwens ). Sla mij niet dood moest het toch nog steeds verplicht zijn 🙂

Nachtvissen op de Poelaertplas - De Gavers.

Nachtvissen is niet toegestaan op de Gavers. Jammer, want de karpers op de Gavers zijn enorm slim. Het is geweten dat er grote karpers op de Gavers zitten en dat ze zich bijna allemaal ophouden in de sloot waar niet gevist mag worden. Wanneer je met goed weer een rond de sloot wandelt kan je de karpers zo zien liggen. Waar wel mag gevist worden is het een pak kalmer, maar er valt zeker grote karper te vangen.

Er mag gevist worden tot 23 uur op de Gavers. Ben je van plan om te karpervissen tot dan, dan mag je met veel zekerheid aanbeten verwachten na 22 uur 🙂 De karpers voelen dat het avond wordt en gaan s’nachts de sloot uit om al het voedsel te eten.

De Gavers Geraardsbergen - Poelaertplas op YouTube.

Meer karperwateren in België en andere nuttige info.​​​

Tags: , , ,

2 Comments

 • Carton rudi schreef:

  Ik heb deze week volgend mailtje gekregen:

  Vanaf 2022 gaat er een nieuwe regeling in voege om komen te vissen op de Poelaertplas.

  U zal jaarlijks een visverlof van Provinciaal Domein De Gavers moeten vernieuwen, kostprijs €15,00/jaar

  Je kan dit aanschaffen in het receptiekantoor van de camping.

  Het kantoor is open van maandag tot vrijdag 9-12uur en 13-17uur

  Vanaf 1 april zijn we ook open tijdens het weekend.

  De visverloven zullen vanaf half december beschikbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *