donkmeer

Het Donkmeer

Het Donkmeer is het 2e grootste meer in Vlaanderen en kan je vinden in de gemeente Berlare en is bijna 2 km lang en gaat tot 170 meter breed. De dieptes van het water gaan tot 3.5 meter en op de bodem kan je vooral modder aantreffen met wel wat plantengroei. Het water zelf heeft niet veel stroming en is vrij helder. Rond de 17e eeuw is men beginnen veen delven en hierdoor zijn er heel wat putten ontstaan. Echter was dit allemaal in overstromingsgebied en hierdoor zijn al deze putten opgevuld met water wat nu bekend staat als het Donkmeer.

Karpervissen op het Donkmeer.

Het Donkmeer bevat zeker en vast karper, maar zelf heb ik niet veel info kunnen vinden over gevangen karper op het Donkmeer, maar er moeten er zeker en vast wel zitten. En wanneer je naar filmpjes en foto’s van het water kijkt lijkt het er toch een mooi karperwater uit. Ook online heb ik een artikel gevonden waar het spiegelkarperproject aangeeft om samen te willen werken met het Donkmeer bij de heraanleg van het water en het karperbestand van het Donkmeer. Dit artikel is echter wel van 2015 en ondertussen is er geen verder nieuws gepost omtrent deze samenwerking. Er wordt wel regelmatig vis uitgezet op het Donkmeer, maar in mindere mate karper. Heb jij meer info over gevangen karper op het Donkmeer ? Laat het gerust weten via een reactie onderaan dit bericht.

Deze karper is gevangen door de 13 jarige Robin, zie reacties onderaan.

Adres het Donkmeer.

 

Donklaan 156

9290 Berlare

Om naar het Donkmeer te rijden zou ik het adres: Donklaan 156 in Berlare ingeven. Via daar geraak je op een parking waar je kan vertrekken naar de visstekken. Het Donkmeer zelf is wel vrij groot en er zijn meerdere parkings. Ik zou aanraden om eerst een dag te gaan verkennen en uit te zoeken waar je wil zitten en via welke parking je deze het makkelijkste kan bereiken.

Vergunningen voor op het Donkmeer.

Om te mogen vissen op het Donkmeer heb je een Vlaams visverlof nodig. Deze kan je in een B-post kantoor in België vinden.
Vervolgens is er een bijkomende vergunning nodig om te vissen op het Donkmeer. Deze kan je bekomen via automaten die rond het Donkmeer staan. De automaten kan je vinden aan het Brugsken en aan de hoek van de Brielstraat en de Donklaan.

De prijs voor deze extra vergunning is als volgt:

Dagvergunning:

€0 voor kinderen tot 14 jaar met 1 lijn.
€1 voor kinderen tot 14 jaar met 2 lijnen.
€3 voor volwassenen voor 2 lijnen.

Jaarvergunning:

€50 met of zonder boot.

Er mag dus gevist worden vanop een boot als je dat wenst. Hiervoor heb je uiteraard ook een groot Visverlof nodig welke je in een Belgisch B-post kantoor kan vinden.
Nachtvissen is verboden op het Donkmeer. Zie het reglement voor meer info omtrent het nachtvissen en het karpervissen op het Donkmeer.
Als laatste heb je nog een extra reglement voor te mogen vissen op het Donkmeer. Lees deze eerst eens aandachtig voor je er wil gaan vissen. Zie het reglement.

Meer karperwateren in België en andere nuttige info.​

Tags: , ,

3 Comments

 • Robin schreef:

  Beste,
  Mijn naam is Robin Colman en ik ben 13 jaar. Deze zomer heb ik op 1 augustus 2019 een grote karper van 16.5 kilo en 90 cm met boilies gevangen op het Donkmeer.
  Blijkbaar is dat al redelijk groot want iedereen die toen ook aan het vissen was is bij mij gekomen om te komen kijken.
  Zelf had ik een te klein visnet bij om deze mooie kanjer uit het water te halen, dus was ik eigenlijk wel blij dat er snel iemand mij kwam helpen.
  Groetjes Robin

  • mich schreef:

   Hej Robin.
   Toffe reactie en super om te horen dat de jeugd zo fanatiek aan het vissen is 🙂
   16.5 KG is zeker een kanjer en kan gerust geloven dat er heel wat volk op af kwam. Blijf zo doorgaan en je zult nog heel wat van deze kanjers bovenhalen!

 • Yenthil schreef:

  Robin,

  Knappe vis, maar als je vist met boillies is het dus ook de bedoeling om karper te vangen. Voorzie dan op zen minst ook een deftig net en onthaakmat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *