Het Ieperleekanaal

Het Ieperleekanaal

Het Ieperleekanaal kan je vinden in West Vlaanderen en loopt van Ieper naar de IJzer. Het Ieperleekanaal werd oorspronkelijk gegraven voor de scheepvaart te verbeteren maar tegenwoordig wordt dit water vooral gebruikt voor recreatie en de vissport. Het Ieperleekanaal is ongeveer een 20 kilometer lang en een 30 tal meter breed. De dieptes gaan tot 2.5 meter. Het water zelf heeft niet veel stroming en is licht troebelig. Rond het water wel wat waterplanten aantreffen. De bodem is zanderig met slib en stenen. Het Ieperleekanaal heeft 2 sluizen en dus 3 verschillende delen water. Alle 3 de delen zijn enorm verschillend qua waterstructuur en vis. Deel 1 is de Lange vaart, deel 2 is de midden vaart en het 3de deel is de hoge vaart.

Lange vaart:

De Lange vaart is ongeveer een 9 km lang. De rechterkant van het kanaal tot aan de Steenstraat is begroeid met bomen en struiken. Deze delen zijn moeilijk bereikbaar, maar daar zit net wel mooie karper. Aan beide kanten staan ook rietkragen wat ook weer zeer geschikt is voor de karpervisser.

De Midden vaart:

De Midden vaart is een 7 km lang en is een natuurlijk gedeelte met breukstenen waar platen tussen groeien. Het Middenstuk is makkelijker te bereiken met de wagen en heeft vele hengelspots.

De Hoge vaart:

Het laatste stuk is de hoge vaart en is een 4 tal km lang. De rechter kant heeft een betonnen damwand en de linkeroever heeft een natuurlijk verloop met rietkragen. Hier zijn  minder visstekken aanwezig.

Karpervissen op het Ieperkanaal.

Aan de Midden vaart en de Lange vaart kan je de meeste karpervissers aantreffen en er worden zeker mooie karpers gevangen. Je kan best wel zoeken naar een goede stek en voorvoeren kan nooit kwaad op het Ieperleekanaal. Wij hebben ook een filmpje gevonden van 2016 dat aangeeft dat er enorm veel karper gestorven is op het Ieperleekanaal. Heb jij hier nog wat meer info over en over hoe het karperbestand er tegenwoordig aan toe is op het Ieperleekanaal? Laat het ons dan gerust weten via een reactie.

Adres het Ieperkanaal.

 

 

Zoals je al wel kan lezen is het Ieperleekanaal opgedeeld in 3 delen. Het middenstuk is het makkelijkste te bereiken maar de andere 2 kan je ook wel bereiken. Gebruik gerust Google maps om een goede stek en roette te vinden naar je gewenste stek.

Vergunningen voor op het Ieperkanaal.

Wil je gaan vissen op het Ieperleekanaal dan heb je enkel een Vlaams visverlof nodig welke je kan vinden in elk B-post kantoor.
Nachtvissen is ook toegestaan op het Ieperleekanaal, maar dan heb je wel een groot visverlof nodig.

Meer karperwateren in België en andere nuttige info.​​​

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *