De ijzer

De ijzer

De ijzer is een legendarisch water dat vooral bekend staat vanwege de oorlogen langs de ijzer, maar ook qua vissen op de ijzer is het water enorm bekend. De ijzer zelf mond in Nieuwpoort uit in de zee en is de kortste rivier die België heeft. De lengte van de ijzer is 78 km en 45 km hiervan ligt in België. De ijzer is maximaal een 35 meter breed en heeft dieptes tot een 3.5 meter. Het water op de ijzer is troebel met zeker en vast stroming. Wanneer het heeft geregend is het bijna onmogelijk om te vissen op de ijzer. De bodem is zanderig met slib.

Karpervissen op de ijzer.

De ijzer staat zeker bekend voor het karpervissen. Er zijn vele spots die bekend staan voor het karpervissen. Denk maar aan de brug bij Stavele, het blosodomein in Diksmuide, bij de vesten in Ieper, de ijzertoren bij Diksmuide en heel de baan richting het blosodomein staan allemaal bekend voor het karpervissen. Hier wordt veel gevist, maar voorvoeren wordt wel aangeraden. Er is vaak redelijk harde stroming, dus vissen met zwaar lood is toch wel aangeraden. Wanneer er veel regen is gevallen is er meestal zoveel stroming dat het bijna onbegonnen werk is om een karpertje op de ijzer boven te halen.

Adres de ijzer.

 

 

De ijzer is een rivier die 45 km ver in België loopt. Echter is de ijzer zeer makkelijk te bereiken met de wagen. Bijna overal is de ijzer te bereiken met de wagen.

Vergunningen voor op de ijzer.

Om te mogen vissen op de ijzer heb je een Vlaams visverlof nodig welke je kan vinden in elk B-post kantoor.
Nachtvissen is toegestaan op de ijzer. Zelf heb ik wel wat extra info gevonden over het nachtvissen. Het blijkt dat je maar 1x per maand van donderdag tot zondag mag nachtvissen op de ijzer rond de vesten bij Ieper en dat dit €10 extra kost. Deze kan je afhalen bij de toeristische dienst op de markt.

Meer karperwateren in België en andere nuttige info.​​​

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *