karpervissen kanaal brussel chaleroi

Kanaal Brussel – Chaleroi

Het kanaal Brussel – Chaleroi loopt van Dampremy tot in Sint-Jans-Molenbeek en heeft hiermee een lengte van 74km. Sinds de 16e eeuw zijn ze al verbouwingen aan het aanbrengen aan het kanaal Brussel – Chaleroi omdat men makkelijker en meer kolen wou verschepen van Chaleroi naar de grootsteden via boten. Hiervoor hebben ze het kanaal vooral rechter getrokken zodat grote tankers makkelijk kunnen passeren. Het grote probleem waar men vooral mee te kampen had is dat er een hoogteverschil is van Brussel naar Chaleroi van maar liefst 127 meter. Hiervoor hadden ze vroeger 55 sluizen gebouwd om deze hoogtes te kunnen overbruggen met grote boten. Tegenwoordig zijn er al heel wat aanpassingen gedaan en wordt deze hoogte overwonnen met 11 sluizen. Vooral het hellend vlak van Ronquières is een technisch hoogtepuntje. Hier zijn 2 grote bakken gemaakt waar je met de boot moet invaren en deze bakken worden 67.5 meter naar boven getrokken. Echt de moeite om eens naartoe te gaan, dit is echt iets indrukwekkend om te zien. Ook vandaag is er nog veel scheepvaart op het kanaal Brussel – Chaleroi en dat maakt het er als karpervisser zeker niet makkelijker op. Je lood kan zeer makkelijk verplaatst worden wanneer er een grote tanker passeert. Dieptes gaan tot 5 a 6 meter op de diepere stukken. Bijna overal zijn er steile wanden van beton naar beneden, hou hier dus rekening mee als visser. 

Karpervissen op het kanaal Brussel - Chaleroi.

Het kanaal Brussel – Chaleroi heeft altijd bekend gestaan onder de karpervissers voor grote karpers. Vroeger was er zeer veel industrie langs het kanaal Brussel – Chaleroi wat veel warmwaterlozing met zich meebracht in het kanaal. Dit is natuurlijk zeer interessant voor de karpervisser en voor grote karpers. Karpers blijven dan namelijk makkelijk een heel jaar door eten en gaan amper in winterslaap. Echter is de industrie langs het water enorm afgenomen evenals wordt er nog amper water geloosd in het water wat zich ook vertaald in minder grote karpers. Je kan er zeker nog grote karpers vangen, maar het is zeker niet simpel. In de week is er zeer veel verkeer op het water wat het zeer moeilijk maakt om er op te karpervissen. Al bij al een zeer uitdagend water voor de echte kanaalvisser. Voorvoeren op dit kanaal is van groot belang wanneer je wat karpers wilt vangen. Ook de witvis is hier in grote getallen aanwezig en kunnen zeer groot worden.

geen karper

Bereikbaarheid kanaal Brussel - Chaleroi.

 

 

Het kanaal Brussel – Chaleroi is 74 km lang en wij hebben dan ook geen vaste plaatsten voor jullie. Er wordt veel op karper gevist op dit kanaal, dus je zal je stekje zelf moeten gaan zoeken. 

Het kanaal is langs beide kanten makkelijk met de wagen bereikbaar maar kijk altijd waar je wilt vissen en of je er met de wagen wel mag komen. Op vele plaatsen is het niet toegestaan om met de wagen langs het kanaal te rijden. Wordt je betrapt zijn de boetes hiervoor niet mis. Boetes beginnen vanaf €150 en hier wordt regelmatig controle op gedaan. Wees dus gewaarschuwd.

Vergunningen en nachtvissen kanaal Brussel - Chaleroi.

Nachtvissen is toegestaan op het kanaal Brussel – Chaleroi. Hiervoor is uiteraard wel een grote vergunning nodig.

Qua vergunningen moet je vooral kijken op welk deel van het kanaal Brussel – Chaleroi je wilt vissen. Het grootste deel van dit kanaal ligt in Wallonië en dan heb je dus ook een Waals visverlof nodig. Wil je op het Vlaamse gedeelte van het kanaal vissen heb je uiteraard een Vlaams visverlof nodig. Beide zijn te koop in de post of via het internet.

Tags: , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *