Kanaal Roeselare - Leie

Kanaal Roeselare – Leie

Het kanaal van Roeselare – Leie is handmatig aangelegd om de stad Roeselare beter te verbinden qua scheepsvaart. Het kanaal Roeselare – Leie is uitgegraven in 1862 – 1872 en verbind Roeselare met de Leie. Ook de dag van vandaag is dit kanaal nog steeds zeer actief voor zijn scheepsvaart. Ze beginnen eind 2018 zelf aan werken om het kanaal nog dieper uit te graven voor de scheepsvaart nog beter te stimuleren. De lengte van het kanaal Roeselare – Leie is een 16.5 km lang en een 45 meter breed. Aan de zwaaikommen gaat dit zelf tot een 100 meter breed. Hier is zeker stroming aanwezig en de dieptes zijn op dit moment rond de 3.5 meter diep. Op de bodem kan je vooral slib stenen en zand aantreffen met wat plantengroei.

Karpervissen op het kanaal Roeselare - Leie.

Het kanaal Roeselare – Leie staat bekend voor zijn karpervisserij. Vooral rond de zwemkommen zijn er veel karpervissers aanwezig. Let wel op, hier wordt veel op karper gevist en niemand vind het leuk wanneer zijn stek wordt bevist door anderen. De karpers die hier worden gevangen kunnen zeer groot worden en 20 kg + karpers zijn hier zeker en vast al meermaals gevangen. Er is wel al wat sterfte geweest, maar omdat karpervissen zo bekend is op het kanaal van Roeselare – Leie zet het Vlaams spiegelkarperproject hier regelmatig karper uit. Zo zijn ze begonnen door in 2004 in Kachtem 60 spiegelkarpers uitgezet. In 2006 zijn er dan weer 55 extra stuks uitgezet, in 2009 zijn er 33 extra stuks uitgezet, in 2010 weer 68 extra stuks zijn ten slot in 2011 nog 40 extra spiegelkarpers uitgezet. En je mag er zeker van zijn dat deze spiegelkarpers de dag van vandaag mooie afmetingen hebben gekregen.

Adres kanaal Roeselare - Leie

 

 

Je hebt vele stekken op het kanaal Roeselare – Leie en voor karpervissers zijn vooral de zwemkommen zeer interessant. Bijna alle stekken zijn zeer makkelijk bereikbaar met de wagen. Langs het kanaal Roeselare – Leie lopen meerdere wegen waar je jouw wagen kan parkeren bij je stek.

Vergunningen voor op het kanaal Roeselare - Leie.

Om te mogen vissen op het kanaal Roeselare – Leie heb je enkel een Vlaams visverlof nodig welke je kan vinden in een B-post kantoor.
Ook nachtvissen is toegestaan op het kanaal van Roeselare – Leie. Hiervoor heb je uiteraard een groot visverlof nodig.

Meer karperwateren in België en andere nuttige info.​

Tags: , , ,

6 Comments

 • jotie schreef:

  steeds zie ik hier terugkomen “stekken van andere karpervissers” openbaar water is voor zover ik weet toch van iedereen

  • mich schreef:

   Dat klopt. Maar als karpervisser weten we dat het voorvoeren op vele wateren echt wel van belang is. Wanneer je weet dat er ergens voorgevoerd is door een andere karpervisser raden wij altijd aan om ergens anders te gaan zitten. Karpervissers met dit respect voor elkaar zullen altijd graag gezien worden 🙂

 • Dillen schreef:

  Oké maar je kan toch niet altijd weten of er door een andere visser is voorgevoerd of niet en als je dan al op die stek zit en die visser komt toe, moet ik me toch niet verantwoorden of verplaatsen lijkt mij.

  • mich schreef:

   Hej Dillen. Je opmerking is zeker terecht. In mijn ogen gaat een goede visser meerdere stekken maken om zulke taferelen te voorkomen. Echter merk ik bijvoorbeeld vaker dat wanneer ik ergens ga voorvoeren overdag waar het redelijk druk is qua voorbijgangers, dat er vaak volgende dagen door één van deze voorbijgangers volop wordt gevist op mijn stek. Dit is natuurlijk een heel ander verhaal en mijn stukje tekst daarover is ook vooral gericht op zulke soort vissers die echt opzoek zijn naar anderen hun stek.

   • Vancraeynest wim schreef:

    Mijn stek hier en mijn stek daar, het is een openbaar water en je hebt daar geen “mijn stek”, en als je op je m”mijn stek” wil gaan vissen, maak dan dat ge er zit voor zonsopgang, zoals ik…. Als ik mij ergens zet, op een goede stek, kunt ge er haast zeker van zijn, dat er daar een bleter komt, die weer zogezegd heeft gevoerd…HET IS EEN OPENBAAR WATER

    • mich schreef:

     Met zo een attitude kan ik begrijpen dat jij veel blijters tegen komt. Een beetje respect is in de viswereld zeker welkom. Zoals je kan lezen in het artikel heb ik het voornamelijk op de mensen die andere karpervissers zien voorvoeren en de volgende dag op die stek gaan zitten of de karpervissers die andere zien vangen en er vervolgens naast gaan zitten. Zoals elke goede karpervisser wel weet heeft dit enkel negatieve gevolgen op de karpervangst van beide vissers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *