Zuid-Willemsvaart

Zuid-Willemsvaart

De Zuid-Willemsvaart kan men in Limburg vinden en loopt Nederland binnen. De naam Zuid-Willemsvaart is afkomstig van koning Willem 1 die opdracht heeft gegeven dit kanaal te graven in 1826. De Zuid-Willemsvaart is een goede 120 km lang met breedtes van 30 tot een 130 meter. De dieptes zijn gemiddeld een 2.5 meter met lichte stroming en troebel water. De bodem is modderig met weinig plantengroei. De oevers aan het kanaal Zuid-Willemsvaart zijn bijna overal aangelegd in beton.

Karpervissen op de Zuid-Willemsvaart.

De Zuid-Willemsvaart staat bekend voor het karpervissen. In een ver verleden is hier nog het BeNeLux record geplaatst met een karper van 22.9 kg. Maar dat is dan ook al zeer lang geleden en ondertussen is er in 2007 een zware chemische vervuiling geweest op de Zuid-Willemsvaart. Hierdoor zijn vele karpers ook gestorven. Dit probleem is gelukkig wel verholpen en er is vele nieuwe karper uitgezet. Zo heb ik bijvoorbeeld nog info gevonden dat er in het najaar van 2009 een 115 spiegelkarpers zijn uitgezet om het karperbestand in leven te houden op de Zuid-Willemsvaart. Er wordt nog steeds mooie karper gevangen, maar het is zeker geen makkelijk water. Je moet je stekken kennen en wij gaan hier nu niet de goede stekken gaan weggeven. Als tip kan ik meegeven om naar bochten, sluizen en meer te zoeken met wat plantengroei en variërende dieptes. Een goede keuze van haakaas, rigmontage zijn ook zeer belangrijk op dit water. Beheer je deze skills dan ga je zeker sessies draaien met meerdere karpers en uitschieters boven de 15 kg spiegelkarpers. We hebben ook een facebook pagina gevonden van iemand die zijn vangsten van ondermeer de Zuid-Willemsvaart deelt. Je kan deze pagina eens bekijken om een idee te krijgen van de gemiddelde karpers op de Zuid-Willemsvaart.

Adres Zuid-Willemsvaart.

 

 

De Zuid-Willemsvaart is dus enorm lang, maar wel bijna overal makkelijk te bereiken. Je kan langs de vaart rijden met de wagen en bijna overal je wagen achterlaten. Dit is ook zeer gemakkelijk om opzoek te gaan naar een goede stek.

Vergunningen voor op de Zuid-Willemsvaart.

Om te mogen vissen op de Zuid-Willemsvaart heb je een Vlaams visverlof nodig welke je kan vinden in elk B-post kantoor. Je mag ook nachtvissen op de Zuid-Willemsvaart met een groot visverlof. Let wel op, dit geld enkel in het gedeelte van de Zuid-Willemsvaart welke in België ligt. Wil je op de Zuid-Willemsvaart in Nederland vissen? Dan heb je uiteraard een NL vergunning nodig. Ook varen met een boot is toegestaan, de maximale snelheid is wel 7.2 km/uur.

Meer karperwateren in België en andere nuttige info.​​​

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *